GRÄSMATTTA NU ANLÄGGA GRÄSMATTA SÅ GRÄSMATTA FÄRDIG GRÄSMATTA SKÖTSELRÅD OGRÄS GRÄSKLIPPARE FRÖSORTER


   Gräsmatta NU
   

Gräsfrösorter

I de fröblandningar som finns för villagräsmattor är det vanligtvis ett antal olika arter och sorter där varje sort och art har sina egenskaper.

Det kan till exempel handla om sommarfärg, vinterfärg, slittålighet, höjdtillväxt samt skottäthet. Olika behov och önskemål innebär alltså att olika fröblandningar är bäst lämpade.

I praktiken kan man mycket väl skräddarsy sin blandning vilket också utnyttjas av entusiaster.

Rödsvingel (Festuca rubra)

Mycket vanlig sort som ingår i nästan allra blandningar. Tål såväl sol och värme som torka och trivs bäst i öppna lägen med mycket ljus. Inte särskilt näringskrävande vilket innebär att det inte krävs någon kraft gödsling.

Ängsgröe (Poa pratensis)

Slitagetålig med underjordiska utlöpare (stammar som växer vågrätt över eller strax under jordytan). Stor skottäthet och relativt näringskrävande.

Hårdsvingel (Festuca brevipila)

Karakteristisk blågrön färg. Ungefär samma egenskaper som hos rödsvingel. Tålig men små krav på vatten och näring som passar på soldränkta gräsmattor.

Fårsvingel (Festuca ovina)

Mycket lik hårdsvingel men mer finbladig.

Engelskt rajgräs (Lolium perenne)

Inget för de norrländska gräsmattorna då den övervintrar dåligt. Men i övrigt gror den mycket snabbt och är bra till bland annat hjälpsådd. Mycket slitstark.

Rödven (Agrostis capillaris)

Ett lyxgräs som är vanligt på golfbanor. Tål torka och är mjukt och skönt. Gräsmattor med rödven läker bra efter klippning men tål inte slitage särskilt väl. Kan klippas lägre än andra gräs.